Een auto huren in Polen

Polen, een verborgen parel in Centraal-Europa, begint terecht de aandacht te trekken als een opkomende reisbestemming. Met zijn indrukwekkende natuurlijke schoonheid, variërend van de uitgestrekte vlaktes in het binnenland tot de betoverende kustlijn langs de Oostzee, biedt dit land een unieke ervaring voor avontuurlijke reizigers. Ondanks de voortdurende ontwikkeling en verbeteringen in de infrastructuur, beschikt Polen over meerdere internationale luchthavens, waaronder de luchthavens van Warschau, Krakau en Gdańsk. Vanuit deze knooppunten ontvouwt zich een land vol mogelijkheden, maar vaak met de uitdaging van beperkte openbaar vervoer opties, wat de reistijd aanzienlijk kan verlengen.

Voor diegenen die ernaar uitkijken om de verborgen schatten van Polen te ontdekken, zoals de pittoreske stadjes Zakopane en Gdańsk aan de kust, biedt het huren van een auto in Polen de perfecte oplossing. Niet alleen verschaft het de vrijheid om deze opmerkelijke afstanden vanaf de internationale luchthavens met gemak te overbruggen, maar het opent ook de deur naar een reis vol ontdekkingen. Terwijl u door het veranderende landschap rijdt, van glooiende heuvels tot majestueuze kastelen, wordt elke kilometer een deel van uw avontuur in Polen.

Tips auto huren in Polen

De basis: Verkeersregels en -borden

De verkeersregels in Polen zijn grotendeels vergelijkbaar met die in Nederland. U rijdt aan de rechterkant van de weg en geeft voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders aangegeven door verkeersborden. De snelheidslimieten in Polen zijn als volgt:

Binnen bebouwde kommen: 50 km/u overdag en 60 km/u ‘s nachts (23:00 – 05:00).
Buiten de bebouwde kom: 90 km/u.
Woonwijken: 20 km/u.
Tweevaks-expressweg: 110 km/u.
Eenvaks expressweg: 100 km/u.
Snelweg: 140 km/u12.
In Polen is het verplicht om 24 uur per dag met de dimlichten aan te rijden, ongeacht het seizoen of de weersomstandigheden. Dit helpt de zichtbaarheid op de weg te verbeteren.

Wegcondities en rijervaring

De wegen in Polen variëren van uitstekend onderhouden snelwegen tot kleinere wegen die minder goed onderhouden kunnen zijn. Het is raadzaam om een auto te kiezen die geschikt is voor uw reisplannen, vooral als u van plan bent om landelijke gebieden te verkennen. Wees alert op wegwerkzaamheden en loslopend vee, vooral in landelijke en bergachtige gebieden.

Veiligheid tijdens het rijden

Rijden in Polen kan veilig zijn zolang u zich bewust bent van de lokale verkeersregels en -omstandigheden. Het is belangrijk om defensief te rijden en rekening te houden met het gedrag van andere weggebruikers. Vermijd rijden in het donker op onbekende of landelijke wegen, en houd rekening met de strenge alcoholcontroles; het toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,02 procent.

Tolwegen Polen

In Polen zijn er verschillende tolwegen, voornamelijk de snelwegen met een A-nummer. Voor lichte voertuigen onder de 3.500 kg zijn er tolkosten op de volgende snelwegen:

A1: Tussen Gdańsk en Toruń.
A2: Tussen Świecko en Konin.
A4: Tussen Katowice en Krakau.
Sinds 1 juli 2023 is er geen tol meer voor lichte voertuigen op de A2 tussen Konin en Stryków en de A4 tussen Wrocław en Sośnica bij Gliwice1.

Het betalen van tol in Polen is nu verplicht via het digitale systeem e-TOLL. Dit systeem vervangt de traditionele tolpoortjes waar je een kaartje trekt en aan het einde afrekent. Met e-TOLL moet je vooraf aangeven wanneer je de snelweg gebruikt en kun je de tol betalen met een creditcard of BLIK, een Pools mobiel betaalsysteem. Een gekocht ticket is 48 uur geldig. De kosten voor het hele traject op de A2 zijn ongeveer €2,10 en op de A4 ongeveer €3,502.

Let op: als je een Nederlands kenteken hebt en je registreert je auto in de app, zorg dan dat je het juiste land selecteert. Dit kan soms lastig zijn als de lijst alfabetisch is gesorteerd op basis van de Poolse vertaling.

Creditcard en borg

Bij het ophalen van uw huurauto is het cruciaal dat u een creditcard bij u heeft die op naam staat van de hoofdbestuurder. Deze kaart is niet alleen nodig voor de betaling van de huursom, maar ook voor de borg die vereist is bij de meeste autoverhuurbedrijven. Zorg ervoor dat er voldoende saldo beschikbaar is op deze kaart; een creditcard op een andere naam of een kaart zonder toereikend saldo leidt ertoe dat de huurauto niet aan u wordt meegegeven. Mocht u nog geen creditcard hebben, dan is het raadzaam om dit voor uw reis te regelen.

Navigatie en bereik

Het gebruik van Google Maps of een andere navigatie-app wordt ten zeerste aanbevolen wanneer u met een huurauto door Polen reist. Een nuttige tip is om de kaarten van de gebieden waar u doorheen zult rijden vooraf te downloaden. Zo kunt u ook offline navigeren. Voorbereiding is de sleutel tot een zorgeloze reis. 

Door uw auto te boeken bij All-in Autohuur zijn deze praktische zaken vooraf goed geregeld. U kunt dan onbezorgd genieten van de vrijheid en flexibiliteit die het huren van een auto in het prachtige Polen u biedt.

Wilt u een auto huren in Polen, dat kan via meerdere luchthavens, denk aan Katowice, Gdansk en Warschau. Bij ons zijn de auto’s volledig verzekerd en garanderen we u  een prachtige prijs. Heeft u vragen over het huren van een auto in Polen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u heel graag verder!

Maak u vakantie naar Polen compleet door een vakantie of rondreis te boeken bij From A to Everywhere. Bij From At to Everywhere geniet u van deskundige reisplanning, bespaart u tijd en bent u volledig ontzorgd. Uw reis wordt verrijkt met exclusieve tips en alle aspecten, inclusief huurauto’s en accommodaties, zijn tot in de puntjes geregeld, gedekt door garantiefondsen, voor een onvergetelijke ervaring.